Blog

Granit Nedir?

Granit Nedir?

Granit Nedir?

Yeryüzünde farklı sebeplerden farklı şekillerde oluşmuş çok sayıda doğal taş türü bulunmaktadır. Granit de bunlardan bir tanesidir. Kristal yapılı bir taş olan granit, magmatik bir taş türüdür. Bu yapısı sayesinde ilgi çekici bir görünüme sahip olan granit taşı, birçok yapıda kullanılmaktadır. Özellikle basınca ve aşınmaya karşı direnciyle bilinen bir taştır. Granit taş temizliği de oldukça kolaydır ve ev içi yapılarında kullanımı arttırır. Birçok farklı elementten oluşan granit oldukça sert bir yapıya sahiptir. Granitin birden fazla renkte olma özelliği de mevcuttur ve aynı zamanda yüksek dayanıklılığı sebebiyle ‘ebedi taş’ olarak bilinmektedir. Bileşeninde; kuvars, alkali feldispat, mika ve çeşitli koyu mineraller bulundurur.

 

Granit Taşının Özellikleri

Granit taşı, magmatik olaylar sonucu oluşmuş, içerisinde farklı kristal özelliklerde mineralleri içeren oldukça sert ve dayanıklı bir taştır. Granit taşı ve özellikleri, yapı malzemesi olarak kullanımında ön plana çıkmaktadır. Bu özelliklerin yanında, çeşitli yapılarda kullanılması için graniti ön plana çıkaran özellikler mevcuttur.

Darbelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Renk ömrü oldukça uzundur ve herhangi bir bozulma yaşanmaz.
Nem gibi çeşitli dış etkenlere karşı da dayanıklı olmasıyla bilinir.
Yapı malzemesi olarak oldukça sık tercih edilen granit, farklı hava şartlarından etkilenmez.
Kolay temizlenebilir özelliğe sahip olması özellikle mutfak tezgahlarındaki kullanımını da artırmıştır.
Çeşitli yapılarda kullanılmasının bir sebebi de kolay işlenebilir bir taş olmasıdır.
Cila kabul etmekte iyi olmaları da yine işçiliği kolaylaştıran bir özelliktir.
Su geçirmez özelliği bulunmaktadır.
Doğal olaylara karşı olan direnci, dış mekân tasarımlarında ön plana çıkarmaktadır.

 

Granitin Kullanım Alanları

Dayanıklılığı sebebiyle yapı malzemesi olarak sıklıkla tercih edilen granit taşının çok çeşitli kullanım alanı bulunmaktadır. Ev içi ve dışı birçok tasarımda tercih edilmektedir. İç mekân kullanımında mutfak tezgahlarında, şöminelerde, merdiven ve duvar kaplamalarında, pervazlarda, parkelerde ve banyo tasarımında kullanılmaktadır. Su geçirmemesi, kolay temizlenmesi gibi özellikler ev içerisinde kullanım kolaylığı sağlarken dayanıklılığıyla da uzun ömürlü olmaktadır. Granit taşı dış mekanlarda da oldukça sık tercih edilir. Granit taş döşeme, havuz ve çeşme gibi tasarımlarda, kaldırım taşlarında, peyzaj tasarımlarında, bordürlerde ve yer döşemelerinde tercih edilmektedir. Peyzaj tasarımının birçok alanında tercih edilmesinin yanında üretim makineleri ve sütun, anıt gibi yapılarda da sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Kırma taş olarak kullanım şekline sahip olan bu doğal taşın, demir yollarında, dalga kıranlarda ve yol yapımlarında da kullanımı oldukça yaygındır.

 

Granit Taşı Nerelerden Elde Edilir?

Dünyada granit çıkartılabilecek birçok yatak bulunmaktadır. Türkiye de bu yataklardan birçoğuna sahiptir. Güney Afrika, İspanya, İtalya ve Arjantin, önemli granit yataklarına sahiptir. Türkiye’de granit taşının çıkarıldığı önemli bölgeler ise şunlardır;

Bursa - Uludağ
Kocaeli – Gebze
Çanakkale - Ezine, Kazdağı
Balıkesir - Kapıdağ, Bandırma
Giresun
Gümüşhane
İstanbul - Çavuşbaşı